Projekt Patrocíniá Rímskokatolíckej a Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku vznikol ako výsledok výskumu na Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a v Teologickom inštitúte v Nitre v rámci projektu VEGA v r. 2007-2008 pod vedením prof. Viliama Judáka a doc. Štefana Poláčika. Nadväzuje na ojedinelé dielo tohto typu autora Jána Hudáka: Patrocíniá na Slovensku (Súpis a historický vývin), ktoré vyšlo v Umenovednom ústave Slovenskej akadémie vied v Bratislave v roku 1984. Keďže najmä po roku 1989 došlo k výstavbe mnohých chrámov a kaplniek, bolo potrebné pristúpiť k ďalšiemu nadväzujúcemu výskumu. Takto sa v štúdii objavuje opis až 672 nových patrocínií sakrálnych objektov a 80 iných dôležitých objektov. Opisuje sa spolu 226 patrocínií – z toho štyri patrocíniá s otáznikom (nedostatočne podložené).

Novinkou projektu je aj skutocnosť, ktorá reflektuje reorganizáciu latinských diecéz a diecéz s byzantským obradom na Slovensku, ktorá nastala začiatkom roka 2008. S tým súvisí zmena hraníc dekanátov a vznik nových farností. Takisto je do publikácie premietnuté nové administratívno-správne členenie Slovenskej republiky, ktoré platí od 13. augusta 1996. Všetky tieto skutočnosti sa už v predkladanom projekte prezentujú.

K základným zložkám dátovej štruktúry, okrem názvov patrocínií, patria:

  1. presná geografická identifikácia z hľadiska rozdelenia na nové arcidiecézy, diecézy, dekanáty, farnosti (v rímskokatolíckych podmienkach) a nové arcibiskupstvo, eparchie, protopresbyteráty a farnosti (v gréckokatolíckych podmienkach)
  2. presná geografická identifikácia z hľadiska administratívnosprávneho členenia Slovenskej republiky so šestmiestnym kódom obce
  3. patrocínium je doplnené základným datovaním, najmä rokom vzniku, architektonickým slohom, stavebnými aktivitami a tiež, či ide o objekt národnej kultúrnej pamiatky
  4. patrocínium je charakterizované statusom objektu - či ide o katedrálu, konkatedrálu, kostol (chrám) Bazilika minor, farský kostol (chrám), filiálny kostol (chrám), kaplnku alebo zaniknuté patrocínium
  5. okrem toho sa udáva, či objekt patrocínia je v obci mestského alebo vidieckeho typu
  6. významnejšie patrocíniá sú opísané aj rokom prvej zmienky a strednou nadmorskou výškou obce, v ktorej sú lokalizované
Základnú štruktúru publikácie predstavujú dve hlavné časti. Prvá čast opisuje jednotlivé patrocíniá v abecednom poradí. Druhá čast opisuje patrocíniá z regionálneho hľadiska. Okrem toho sú neoddeliteľnou súčasťou publikácie a významnou opisnou zložkou diela aj tabuľky charakterizujúce patrocíniá. Do spracovania sme sa snažili zahrnúť všetky objekty postavené do konca r. 2008.

Ďakujeme Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte UK v Bratislave za ústretovosť a cirkevným historikom - zástupcom z jednotlivých diecéz a eparchie za poskytnuté údaje. Ďakujeme i Pamiatkovému úradu SR za pomoc pri kompletizovaní údajov o sakrálnych pamiatkach.

Vďaka patrí aj recenzentom diela, ktorí ho pomohli realizovať z vedeckého hľadiska. ThDr. Ladislav Belás obohatil dielo svojimi cennými a hlbokými znalosťami histórie a Prof. RNDr. Ján Drdoš, DrSc. posúdil dielo komplexne z geografického hľadiska.